Wat is duurzaam verwarmen?

We weten inmiddels allemaal wel de doelstellingen met betrekking tot het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen (olie & gas). Voor onze huizen betekend dit dat we deze idealiter verwarmen op een andere manier dan met een gasketel.

Het meest gebruikte systeem hiervoor is de warmtepomp. Grof gezegd een omgekeerde koelkast. Wanneer je het huis ziet als koelkast, zorgt de warmtepomp dat deze van binnen warm wordt in plaats van koel. Een techniek welke al meer dan 30 jaar bestaat en daarmee ook behoorlijk ver doorontwikkeld is.

De warmtepomp is er in verschillende soorten

Dit noemen we ook wel een airconditioning. Met de lucht van buiten kan deze de lucht
binnen verwarmen en koelen. Het grote nadeel van deze techniek is dat wanneer het buiten flink koud is, het apparaat heel veel moeite heeft om de lucht binnen aangenaam warm te krijgen. Het elektra verbruik schiet omhoog. Het kan een mooie oplossing zijn om bij te verwarmen (bijvoorbeeld op een bovenverdieping), maar als hoofdverwarming is deze vorm
vaak ongeschikt.

Feitelijk is de techniek gelijk aan de lucht / lucht warmtepomp. Het enige verschil is dat de warmte uit de buitenlucht in water gestopt wordt (i.p.v. de lucht) welke in de woning
gebruikt kan worden voor de CV. Op deze manier kunnen radiatoren en / of vloerverwarming gebruikt worden om de woning te verwarmen. Nadeel blijft hier dat wanneer het buiten echt koud is en de verwarming het hardste nodig is, de effectiviteit van dit apparaat laag is.

Dan is er nog de warmtepomp welke op water werkt. In plaats van de buitenlucht, gebruikt de water / water warmtepomp water als bron om warmte uit te halen, die warmte wordt doorgegeven aan water wat in huis gebruikt kan worden. Wanneer het buitenwater een constante temperatuur heeft kan de warmtepomp hier in elk jaargetijde effectief mee werken.

De Bron

Bij de water / water warmtepomp lees je al een zeer belangrijke voorwaarde waaraan voldaan moet worden, namelijk een bron met een stabiele temperatuur. Deze kan op verschillende manieren tot stand komen. Bijvoorbeeld door het boren van een put.

Boring

Het is mogelijk om een bron te boren (vaak woning individueel). Er wordt dan een put van zo’n 150 meter diep geboord waaruit de constante temperatuur van boden gebruikt wordt om een constante water temperatuur te creëren. Doordat de bodem op een diepte van zo’n 150 meter constant is, ook in de winter, levert dit een continue stroom op van water van zo’n 14 tot 15 graden. Een prachtige temperatuur voor een water / water warmtepomp om mee te werken. Hierdoor is deze warmtepomp dus ook zeer efficiënt in de winter.

Doordat Soestduinen zich in een drinkwaterwingebied bevindt is deze techniek helaas niet toe te passen. In een drinkwaterwingebied is het verboden om grondboringen van dieper dan 10 meter te doen.
Waarom nemen we dan de moeite om deze techniek toe te lichten? Omdat de oplossing voor Soestduinen wel in het verlengde hiervan ligt.

Drinkwater

Doordat drinkwater gewonnen wordt op zo’n 80 meter diepte heeft ook dit water de eigenschap dat de temperatuur constant is. In de zomer heeft het water een temperatuur van zo’n 12 tot 14 graden en in de winter is dit gelijk.

Vitens biedt ons de mogelijkheid om de temperatuur uit het drinkwater te gebruiken om daarmee onze huizen efficiënt te kunnen verwarmen in alle jaargetijden. Zo helpt Vitens ons om van een belemmering een voordeel te maken. Uit berekeningen is reeds gebleken dat de warmte welke uit het drinkwater gehaald mag worden voldoende is om alle huizen in Soestduinen van een efficiënte bron te voorzien waarop een water / water warmtepomp aangesloten kan worden. Deze berekening is gemaakt op het werkelijke energieverbruik van zo’n 70% van de woningen in onze wijk.