Duurzame warmte voor de woningen in Overhees

Hoe verwarm je je huis over 10 jaar? Hier vinden we een antwoord op, samen met buurtbewoners. We verkennen de mogelijke duurzame warmtebronnen om de huizen in Overhees te verwarmen:

 • We organiseren buurtgesprekken om met elkaar in gesprek te gaan over isolerende en vergroenende maatregelen en begeleiden de gezamenlijke inkoop van maatregelen.
 • We maken een overzicht van duurzame warmtebronnen en haalbare technieken voor Overhees.
 • We leggen de mogelijkheden voor aan buurtbewoners zodat we aansluiten op de behoefte en de wensen.
 • Op basis daarvan maken we een gedetailleerd buurtenergieplan om de huizen van Overhees duurzaam te verwarmen.

Denk met ons mee, en schrijf je in via het inschrijfformulier, of neem telefonisch contact met Jessica Doorn op via 06 28 555 121 of jessica@soesterenergie.nl.

Proefopstelling duurzame warmte uit vijvers bij de kinderboerderij

Hoe kun je je huis met duurzame warmte verwarmen? We laten het zien in de kinderboerderij de Veenweide!

De kinderboerderij krijgt deze winter warmte uit de vijvers. Hoe? We hebben een warmtepomp geplaatst in de kinderboerderij. Deze warmtepomp is met slangen verbonden aan een warmtewisselaar die in de vijvers ligt. Zo krijg je een lekker warme kinderboerderij!

Bezoek deze proefopstelling en ervaar hoeveel warmte er wordt opgewekt, hoe een warmtepomp er uit ziet, en hoeveel ‘lawaai’ het maakt.

Met dank aan alle vrijwilligers en buurtbewoners die hebben geholpen om dit voor elkaar te krijgen, en de samenwerking met de gemeente Soest, het Waterschap Vallei en Veluwe en de kinderboerderij.

 

Aan de slag in de wijk: Doe je ook mee?

Wij nodigen je uit om met ons mee te doen en activiteiten te organiseren voor bewoners in Overhees. Heb je zelf ideeën om met je buren aan de slag te gaan? Laat het ons weten! 

Activiteiten die we organiseren:

 • Duurzame warmte: Op welke manieren kunnen we de huizen in Overhees duurzaam verwarmen? Denk en werk met ons mee om hier een goed en gedragen plan voor te maken!
  • In 2023 voeren we een haalbaarheidsverkenning uit: welke warmtebronnen zijn interessant als we de wijk van het gas af willen halen? Hoe kunnen we dat betaalbaar maken?
  • We zijn druk bezig met de proefopstelling bij de kinderboerderij de Veenweide: hoeveel warmte kun je uit de vijvers halen? En hoeveel huizen kun je daarmee verwarmen? Samen met een bedrijf wordt een computermodel gemaakt om dit te berekenen.
 • Verduurzaming van de huizen in Overhees
  • Zet de ketel op 60 of lager: bespaar op je gasrekening en zet je keteltemperatuur lager. We verzamelen je ervaring en delen dit met elkaar om te kijken hoeveel isolatie je nodig hebt om nog steeds comfortabel te kunnen verwarmen bij een lagere temperatuur
  • Buurtenergiemeter: bespaar energie en doe mee met de buurtenergiemeter. Verbruik jij meer of minder dan je buurtgenoot? De energiemeter laat het je zien. In het voorjaar organiseren we een meetup om met buurtgenoten te vergelijken en te kijken hoe je kan besparen op je energierekening.
 • Duurzaam en Groen Overhees
  • Schonere vijvers en minder hondenpoep: Er komt teveel vervuiling in de vijver waardoor de waterkwaliteit slechter wordt en blauwalg ontstaat bij hete zomers. We starten acties om minder hondenpoep overlast in de wijk te hebben. Dit geeft minder overlast voor bewoners, en helpt de waterkwaliteit verbeteren.
  • Groen Overhees: We gaan aan de slag met groen in de wijk: door bloemenranden langs de grasvelden te maken en noot- en fruitbomen te planten waar je de vruchten van kan plukken. Later gaan we ook aan de slag met groene daken: door sedum op platte daken te leggen verkoel je het dak en de omgeving, en vang je ook het regenwater op. Het verhoogt ook nog eens de biodiversiteit.
 • Elektrische deelauto’s: We stellen vanuit Soester Energie elektrische deelauto’s beschikbaar. Hoe mooi zou het zijn om in Overhees elektrische auto’s te kunnen delen? Weg met die (tweede) auto! Dat geeft een schonere lucht, een beter milieu, en het is nog beter voor de portemonnee ook! Doe je ook mee?

Doe mee en schrijf je in voor activiteiten voor een duurzaam Overhees

Help je mee om Overhees mooier en duurzamer te maken?

Samen met bewoners organiseren we activiteiten: dat kan alleen als er voldoende bewoners zijn die mee willen doen om de activiteiten vorm te geven. Laat via het onderstaande formulier weten dat je mee wilt helpen. Of neem contact met ons op: Contact


  Doe mee voor een duurzaam Overhees: schrijf je in voor activiteiten in de wijk! Klik de activiteiten aan waar je graag aan mee wilt doen: