Duurzame warmte voor de woningen in Overhees

Hoe verwarm je je huis over 10 jaar? Hier vinden we een antwoord op, samen met buurtbewoners. We verkennen de mogelijke duurzame warmtebronnen om de huizen in Overhees te verwarmen:

 • We bezoeken (bewoners)initiatieven en locaties die al aan de slag zijn met duurzame warmte.
 • We maken een overzicht van duurzame warmtebronnen en haalbare technieken voor Overhees.
 • We leggen de mogelijkheden voor aan buurtbewoners zodat we aansluiten op de behoefte en de wensen.
 • Op basis daarvan maken we een gedetailleerd buurtenergieplan om de huizen van Overhees duurzaam te verwarmen.

Denk met ons mee, en schrijf je in via het inschrijfformulier, of neem telefonisch contact met Jessica Doorn op via 06 28 555 121 of jessica@soesterenergie.nl.

Onderzoek Universiteit Utrecht 2021

Studenten van de Global Sustainability Sciences van de Universiteit Utrecht hebben een studie uitgevoerd naar de redenen waarom bewoners van de wijk Overhees kiezen voor duurzame verwarming van hun woning, en op welke manier bewoners de stap kunnen maken naar duurzame warmte. Door middel van een enquête de is motivatie om te verduurzamen opgehaald bij bewoners van Overhees. 78 bewoners hebben de enquête ingevuld. Tijdens de informatieavond op 17 mei zijn de resultaten van het onderzoek en van de enquête gepresenteerd. Naar aanleiding hiervan gaan we aan de slag in Overhees.

De bewonersavond van maandagavond 17 mei 2021 is goed bezocht. In totaal zaten 38 deelnemers in de digitale zaal om met elkaar te spreken over duurzame warmte voor huizen en activiteiten in de wijk. Lees hier meer over de bewonersavond, bekijk de presentatie van het resultaat van het onderzoek en kijk de avond terug: https://soesterenergie.nl/activiteiten/bewonersavond-overhees/

Bewonersavond duurzame warmte voor Overhees 17 mei 2021

Aan de slag in de wijk: Doe je ook mee?

Wij nodigen je uit om met ons mee te doen en activiteiten te organiseren voor bewoners in Overhees. Heb je zelf ideeën om met je buren aan de slag te gaan? Laat het ons weten! 

Activiteiten die we organiseren:

 • Duurzame warmte: Op welke manieren kunnen we de huizen in Overhees duurzaam verwarmen? Denk en werk met ons mee om hier een goed en gedragen plan voor te maken!
  • We organiseren van september 2021 t/m maart 2022 workshops om verschillende technische mogelijkheden te bespreken. Eens in de drie weken komt een bepaalde techniek op de agenda. Aan het einde van deze workshops weten we welke technieken het meest interessant zijn om verder te verdiepen. Om de resultaten met de wijk te bespreken verwachten we in het voorjaar een bewonersavond te organiseren.
 • Verduurzaming van de huizen in Overhees
  • Gezamenlijke inkoopactie voor HR++ glas en isolatie (zie ook https://www.duurzaambouwloket.nl/aanbod-zonnepanelenactie-soest)
  • Zet de ketel op 60 of lager: bespaar op je gasrekening en zet je keteltemperatuur lager. We verzamelen je ervaring en delen dit met elkaar om te kijken hoeveel isolatie je nodig hebt om nog steeds comfortabel te kunnen verwarmen bij een lagere temperatuur
  • Nieuw glas en kozijnen: in het najaar organiseren we een rondleiding langs bewoners die hun glas en kozijnen hebben vervangen. Zo kun je ervaren en zien wat het uitmaakt aan comfort en uitstraling. Meer informatie volgt in het najaar.
  • Inductie koken: hoe werkt een inductiekookplaat? Hoe voelt het om op inductie te koken? Is het anders dan op gas? In oktober 2021 heeft de eerste workshop plaatsgevonden. Omdat de deelnemers erg enthousiast waren zullen we in het voorjaar van 2022 een tweede workshop organiseren. Aanmelden via jessica@soesterenergie.nl
  • Buurtenergiemeter: bespaar energie en doe mee met de buurtenergiemeter. Verbruik jij meer of minder dan je buurtgenoot? De energiemeter laat het je zien. In het voorjaar organiseren we een meetup om met buurtgenoten te vergelijken en te kijken hoe je kan besparen op je energierekening.
 • Duurzaam en Groen Overhees
  • Schonere vijvers en minder hondenpoep: Er komt teveel vervuiling in de vijver waardoor de waterkwaliteit slechter wordt en blauwalg ontstaat bij hete zomers. We starten acties om minder hondenpoep overlast in de wijk te hebben. Dit geeft minder overlast voor bewoners, en helpt de waterkwaliteit verbeteren.
  • Groen Overhees: We gaan aan de slag met groen in de wijk: door bloemenranden langs de grasvelden te maken en noot- en fruitbomen te planten waar je de vruchten van kan plukken. Later gaan we ook aan de slag met groene daken: door sedum op platte daken te leggen verkoel je het dak en de omgeving, en vang je ook het regenwater op. Het verhoogt ook nog eens de biodiversiteit.
 • Elektrische deelauto’s: We stellen vanuit Soester Energie elektrische deelauto’s beschikbaar. Hoe mooi zou het zijn om in Overhees elektrische auto’s te kunnen delen? Weg met die (tweede) auto! Dat geeft een schonere lucht, een beter milieu, en het is nog beter voor de portemonnee ook! Doe je ook mee?

Doe mee en schrijf je in voor activiteiten voor een duurzaam Overhees

Help je mee om Overhees mooier en duurzamer te maken?

Samen met bewoners organiseren we activiteiten: dat kan alleen als er voldoende bewoners zijn die mee willen doen om de activiteiten vorm te geven. Laat via het onderstaande formulier weten dat je mee wilt helpen. Of neem contact met ons op: Contact


  Doe mee voor een duurzaam Overhees: schrijf je in voor activiteiten in de wijk! Klik de activiteiten aan waar je graag aan mee wilt doen: