Fantastische wijksafari en vervolg

25 november hebben we een fantastische wijksafari gelopen met een grote groep buurtgenoten. Want naast ons mensen wonen er ook veel bijzondere planten en dieren in onze wijk. Onder leiding van ecoloog en vleermuis-expert David van der Veen hebben we alles geleerd over vleermuizen, gierzwaluwen, huismussen, egels en natuurvriendelijk isoleren. Onder aan deze pagina kun je de foto’s zien van deze mooie middag.

Wegens succes en enthousiasme organiseren we komende tijd de volgende activiteiten:

  • Een wijksafari langs voorbeelden van buurtgenoten
  • Het natuurvriendelijk maken van boomspiegels en het voedselbosje
  • Het aanleggen van groene daken bij buurtgenoten
  • Een inkoopactie voor natuurvriendelijk isoleren

Kom je naar de buurtbijeenkomst voor een natuurvriendelijke wijk?

Vrijdag 19 januari om 20 uur óf zaterdag 20 januari om 15 uur organiseren we een buurtbijeenkomst om de acties concreet te maken. We gaan het hebben over boomspiegels, het voedselbosje en het natuurvriendelijker maken van onze buurt. We maken het gezellig met een hapje en een drankje. Laat weten dat je komt via een mail naar jessica@soesterenergie.nl .

Winnaar fotowedstrijd

We hebben prachtige foto's doorgestuurd gekregen. Maar de allermooiste foto, die kwam van Stef. Zij heeft een prachtige foto gemaakt van een poes die naast een kikker water zit te drinken. Gefeliciteerd Stef!

Boomspiegel vergroenen

Voor wie zin heeft om aan de slag te gaan met concreet vergroenen: we gaan boomspiegels aanpakken (dat is dat stuk grond rondom een boom) en laten zien dat we deze vaak verloren stukjes kunnen omtoveren tot wonderlijke mini tuintjes.

Groene daken

Groene daken geven verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Het houdt water vast, geeft meer biodiversiteit en verlengt de levernsduur van je dakbedekking. En het ziet er nog mooi uit ook! Er zijn al 6 buurtgenoten die een groen dak willen aanleggen. Als nog 10 extra buurtgenoten mee doen, dan krijgen we interessante korting en maken we er een mooie gezamelijke actie van.

Natuurvriendelijk isoleren

Wist jij dat isoleren voor beschermde dieren een grote bedreiging is, omdat ze dan hun huis verliezen? Vleermuizen leven graag in de spouw en met het inspuiten van isolerende bolletjes raken zij hun huis kwijt. Gelukkig hebben we in Soest een oplossing voor, natuurvriendelijk isoleren. In februari starten we een inkoopactie voor natuurvriendelijk isoleren van spouwmuur, dak en vloer.

Buurtteam Groene Hart

De buurten van ‘t Hart – Soestdijk zijn heel afwisselend: er zijn stukken met veel groen en oude huizen, maar ook delen met veel stenen en huurwoningen. Boven op de heuvel hebben weinig mensen last van wateroverlast, maar al het water dat niet op de heuvel blijft laat de Schaepmanstraat in ‘t Hart richting de Koninginneweg overlopen. Sommige huizen in de buurt zijn al goed geisoleerd, maar heel veel huizen kunnen een lagere energierekening gebruiken.

Het is een fijne wijk om te wonen, maar echt toekomstbestendig is het nog niet. Hoe krijgen we de energierekening omlaag? Hoe houden we het warm in de winter én koel in de zomer? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de wijk mee kan komen met alles wat er moet gebeuren? Hoe zorgen we dat we niet meer (of minder) afhankelijk zijn van de gasprijzen?

Buurtteam Groene Hart

Er zijn mogelijkheden om biodiversiteit te stimuleren en droge voeten te houden. Ook kunnen we onze eigen energie opwekken, door zonnepanelen en schone warmtebronnen. Dit kunnen we beschikbaar maken voor de hele wijk. Hoe? Daar denken we over na met het buurtteam. Denk je mee? Laat het weten aan jessica@soesterenergie.nl