Aan de slag met Groene Daken & Heuvelrugtuinen in Soest(erberg)

De zomers worden steeds heter en droger. En tegelijkertijd is er in Nederland meer overlast van hevige buien die zorgen voor overstromingen. Als de tuin slim is ingericht, wordt water beter vastgehouden, en is er tegelijkertijd minder last van droogte. Ook geeft een groene tuin verkoeling tijdens hete dagen in de zomer. Bovendien biedt zo’n tuin beschutting voor vogels en insecten en kunnen er planten in staan die passen in de omgeving van het Nationaal Park.

Voordelen van groene daken

Wist je dat groene daken tot wel 10% isoleren ? En ze geven natuurlijk verkoeling in de zomer. Ze nemen CO2 en fijnstof op uit de omgeving, zijn goed voor de bijen en de beestjes, en houden water vast bij hevige regenbuien. Als dat nog niet genoeg is: een groen dak verlengt de levensduur van je dakbedekking én je kan het combineren met zonnepanelen.

Door de gezamenlijke inkoopactie kun je al een groen dak leggen vanaf € 20,- / m2!

Nu tot wel 58% subsidie op een groen dak!

Doe mee met de inkoopactie groene daken in Soest. Je ontvangt een collectiviteitskorting van de leveranciers, 33% subsidie van gemeente Soest, en speciaal voor deze inkoopactie ook 25% extra subsidie van het waterschap.

Wij hebben 2 leveranciers uitgekozen met de beste prijs/kwaliteit. Naturegreen heeft een standaard aabod vanaf € 19,75 /m2 inclusief subsidie. Wil je een stap verder en een volledig duurzaam dak, kies dan voor het volledig biobased groen dak (100% natuurlijke materialen, geen plastics) van Groenpand vanaf € 55,- /m2 inclusief subsidie.

De eerste actie in juni was erg snel vol. Daarom nu een nieuwe ronde met installatie in september!

Subsidies

  • De subsidie van gemeente Soest bedraagt 33% en kan achteraf worden teruggevraagd. Meer info en aanvragen via https://www.soest.nl/subsidies/subsidie-groene-daken
  • De subsidie van het waterschap is beschikbaar voor maximaal 20 m2 groen dak exclusief de aanlegkosten. Dit geeft voor Nature Green een subsidie van € 11,25 /m2 en voor GroenPand een subsidie van € 32,75 /m2. Zodra de offerte is goedgekeurd door jou aan de leverancier kan deze subsidie naar je worden overgemaakt. Hiervoor word je benaderd door de Soester Energiecooperatie.

Meedoen is simpel

Aanmelden voor de inkoopactie gaat via het aanmeldformulier bij de leveranciers. Let op: je contactgegevens worden ook gedeeld met de Soester Energiecoöperatie voor het uitkeren van de subsidie van het waterschap. De subsidie bij gemeente Soest vraag je zelf aan.

Na aanmelden wordt er contact met je opgenomen om een afspraak te maken met de leverancier om langs te komen. In overleg met de leverancier bepaal je wat het beste soort groen dak is voor jouw situatie. De leverancier stuurt je vervolgens een offerte. Je zit nergens aan vast, totdat je akkoord geeft op de aangeboden offerte van de leverancier.

Er kunnen nog ongeveer 4 groene daken worden geinstalleerd in augustus, de rest zal worden geinstalleerd in de tweede ronde in september/oktober.

Aanbod Nature Green

Aanbod Groenpand

Maak van jouw tuin een stukje Nationaal Park

Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen,  er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park.

Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! We hebben namelijk heel veel leuke tips voor je.

“Samen maken we één grote Heuvelrugtuin en voegen we stukjes toe aan de Utrechtse Heuvelrug die op deze manier steeds groter, robuuster en toekomstbestendiger wordt.

Hoe mooi is dat?!”

– Wethouder Aukje Treep –

Inspiratie en actie over Heuvelrugtuinen en Groene Daken

Afgelopen 3 juni kregen zo’n 50 deelnemers alles te horen over hoe je je tuin (en dak) omtovert tot een stukje heuvelrug, en wat de voordelen zijn van groene daken.

De presentatie is hier te zien:

240603 HRT Inspiratieavond en inkoopactie groene daken

240603 Presentatie Heuvelrugtuinen

240603 PPP Duurzame Daken

Deze avond was aangeboden door: Heuvelrugtuinen, Soester Energie, Energie Actief Soest, IVN Eemland, Vrienden van Soester Eng, Natuur en Milieufederatie Utrecht en gemeente Soest

Win een regenton voor de mooiste heuvelrugtuin of plan om een heuvelrugtuin te maken

Ga je ook aan de slag met je tuin? Maak dan een foto van het resultaat, of stuur het plan op dat je wilt uitvoeren, en misschien win jij de regenton die door tuincentrum Vaarderhoogt is beschikbaar gesteld. We hebben ook een troostprijs: degene die nog de grootste stappen moet zetten mag een nestkast uitkiezen voor mussen, vleermuizen of gierzwaluw. Mail je inzending naar info@soesterenergie.nl

Maak een stukje heuvelrug in jouw tuin

De website van de Heuvelrugtuinen geven je een vliegende start van je eigen heuvelrugtuin:

  • Stappenplan voor een heuvelrugtuin
  • Advies over de inrichting van je tuin
  • Overzicht van inheemse planten
  • Stimuleer de inheemse planten en insecten van de heuvelrug

Wordt jij ook een luie tuinier?

Een heuvelrugtuin hoeft echt niet veel werk te zijn. Ga stapje voor stapje aan de slag en tover je tuin om tot een stukje heuvelrug. Inheemse planten horen thuis in onze omgeving. Daardoor ontstaat er een ecosysteem in je tuin die plagen buiten de deur kan houden. Slakken worden opgegeven door de dieren die overvloedig aanwezig zijn, en planten zoals zevenblad blijven beperkt doordat andere planten sterker zijn.